Geschiedenis

Ruim 90 jaar Floricultura

Jan H. Post senior, is de oprichter van Floricultura. In 1933 startte hij het familiebedrijf onder deze naam. Het bedrijf handelt in die tijd in orchideeën, tropische planten en zaden. Midden jaren zestig volgt Jan Post Junior zijn vader op. Wereldwijd gaat hij op zoek naar nieuwe markten en goede veredelaars die iets toevoegen aan het bestaande assortiment.

Opkomst van Cymbidium 

In de jaren zeventig staat Floricultura aan de wieg van een stormachtige ontwikkeling in de Cymbidium-snijbloementeelt. Er worden kassen gehuurd in Aalsmeer waar jonge zaailingen en meristeemplanten uit de fles worden opgekweekt, en aan kwekers worden geleverd. Jaarlijks worden er één miljoen planten voor afkweek als snijbloem en potplant in Europa geïmporteerd.

Samenwerking tussen Schoone en Floricultura

Het bedrijf van de familie Schoone kweekt sinds 1928 bloemen en / of planten aan de Zaandammerweg in Assendelft. Aanvankelijk waren dit vooral lelies en chrysanten. Wanneer Klaas Schoone in 1963 kwekerij K. Schoone Orchideeën B.V. opricht, vindt er een grote verandering plaats. Het bedrijf groeit uit tot een belangrijke Phalaenopsis-snijbloemenkweker. Jan Post en Klaas Schoone kunnen het goed met elkaar vinden. Een bijzondere chemie ontstaat tussen hen en hun bedrijven. Deze voorspoedige samenwerking zorgt ervoor dat in de jaren tachtig de bedrijven samenvloeien tot het huidige Floricultura.

Vermeerderingsbedrijf Assendelft

Naast het veredelen en kweken van orchideeën in de kassen in Assendelft, bekwamen Klaas en Mieke Schoone zich in het klonen van orchideeën. Begin jaren tachtig richtten zij samen met Jan Post in Assendelft het vermeerderingsbedrijf P+S Plantlab op. Het is toen die tijd één van de eerste vermeerderingsbedrijven in de orchideeën. In 2009 zijn de kassen in Assendelft vervangen door een nieuw modern kassencomplex.

Heemskerk

Floricultura blijft groeien. In 2000 wordt er in Heemskerk aan de Cieweg een nieuw weefselkweeklaboratorium en kassencomplex gebouwd. De daarop volgende jaren blijft Floricultura uitbreiden. In 2009 volgt een nieuwe kas volgens het gesloten kas principe aan de Strengweg in Heemskerk. Deze kas bevat een showroom waar klanten het bestaande assortiment en noviteiten kunnen bewonderen en beoordelen. 

Internationalisering

Floricultura opent in 2009 ook de eerste internationale vestiging in India, in de stad Pune. Hier wordt het bedrijf Futura Bioplants Private Limited opgericht, en wordt er een geavanceerd weefselkweeklaboratorium opgestart. Daar blijft het niet bij. Om de Noord-Amerikaanse markt beter te kunnen bedienen, opent Floricultura in 2011 het bedrijf Floricultura Pacific in Salinas, Californië.

In 2014 volgt de oprichting van Floricultura Orchidaceae in Holambra, Brazilië. Hier wordt het uitgangsmateriaal voor klanten in Zuid-Amerika opgekweekt. Na jarenlang een kwekerij gehuurd te hebben wordt er in december 2016, 4 hectare land aangekocht in Holambra. In juli 2018 wordt een nieuwe kas geopend. De mogelijkheden in Holambra zijn voorlopig nog eindeloos om hier de komende jaren uit te kunnen breiden.

Vervolgens is in 2021 een verspeenlocatie in Piła, Polen geopend. Ondertussen waren de voorbereidingen voor een lab in China ook gestart. Dat lab staat in Pinghu City, pakweg een uur ten zuiden van Shanghai en was in 2022 operationeel.

Uitbreiding met Anthurium en Spathiphyllum

In 2018 wordt de product range van Floricultura uitgebreid met Anthurium. De rassen zijn geschikt voor verschillende potmaten en klimaat omstandigheden. Dankzij de joint-venture met veredelaar Van der Voort Young Plants, kan Floricultura ook Spathiphyllum aan het assortiment toevoegen. Floricultura versterkt hiermee haar positie als toonaangevende internationale veredelaar van zowel Orchidaceae als Araceae.