Geschiedenis

Al meer dan tachtig jaar Floricultura

Oprichter van Floricultura is Jan H. Post senior, die het familiebedrijf in 1933 onder die naam start. Het bedrijf handelt in die tijd in orchideeën, tropische planten en zaden. Midden jaren zestig volgt Jan Post junior zijn vader op. Vanaf het begin zoekt hij wereldwijd naar nieuwe markten en goede veredelaars die iets toevoegen aan het bestaande assortiment.

Opkomst van Cymbidium 

In de jaren zeventig staan wij aan de wieg van een stormachtige ontwikkeling in de Cymbidium-snijbloementeelt. Wij huren kassen in Aalsmeer, waar wij jonge zaailingen en meristeemplanten uit de fles opkweken en aan kwekers leveren. Jaarlijks importeerden wij één miljoen planten voor afkweek als snijbloem of potplant in Europa.

Samenwerking tussen Schoone en Floricultura

Sinds 1928 kweekt het bedrijf van de familie Schoone bloemen en / of planten aan de Zaandammerweg in Assendelft. Aanvankelijk waren dit vooral lelies en chrysanten. De omslag komt als Klaas Schoone in 1963 kwekerij K. Schoone Orchideeën B.V. opricht. Dit groeit uit tot een belangrijke Phalaenopsis-snijbloemenkweker. Jan Post en Klaas Schoone kunnen het goed met elkaar vinden. Een bijzondere chemie ontstaat tussen de mannen en hun bedrijven. In de volgende jaren gaat de samenwerking zo voorspoedig dat beide bedrijven in de jaren tachtig samenvloeien tot het huidige Floricultura.

Assendelft

Naast het veredelen en kweken van orchideeën in de kassen in Assendelft bekwamen Klaas en Mieke Schoone zich in het klonen van orchideeën. Begin jaren tachtig richten zij samen met Jan Post in Assendelft het vermeerderingsbedrijf P+S Plantlab (Post + Schoone Plantlab) op. Het is één van de eerste vermeerderingsbedrijven die orchideeën kunnen klonen. De kassen in Assendelft vervangen wij in 2009 door een nieuw modern kassencomplex.

Heemskerk

Wij blijven groeien. Aan de Cieweg in Heemskerk bouwen wij in 2000 een nieuw weefselkweeklaboratorium en kassencomplex dat wij in de daarop volgende jaren blijven uitbreiden. In 2009 volgt een nieuwe kas volgens het gesloten-kasprincipe aan de Strengweg in Heemskerk. Deze kas heeft een showroom waar klanten het bestaande assortiment en noviteiten kunnen beoordelen.

Internationalisering

We openen in 2009 ook onze eerste internationale vestiging. In de stad Pune in India richten we het bedrijf Futura Bioplants Private Limited op en starten daar een geavanceerd weefselkweeklaboratorium. Daar blijft het niet bij. Om de Noord-Amerikaanse markt beter te kunnen bedienen, openen wij in 2011 het bedrijf Floricultura Pacific in Salinas, Californië. In 2014 volgt de oprichting van Floricultura  Orchidaceae in Holambra, Brazilië. Hier kweken we het uitgangsmateriaal voor klanten in Zuid-Amerika op. Na jarenlang een kwekerij gehuurd te hebben is er in December 2016 4 HA land aangekocht in Holambra. In Juli 2018 wordt een nieuwe kas geopend. De mogelijkheden in Holambra zijn voorlopig nog eindeloos want we kunnen hier de komende jaren blijven uitbreiden tot meer dan 2 ha.

Uitbreiding met Anthurium

Vanaf week 26 in 2018 wordt de productrange van Floricultura uitgebreid met Anthurium. Een prachtig vernieuwend assortiment met 30 tot 40 groot/middel- en kleinbloemige rassen staat in eerste instantie klaar om de markt op te gaan. In een volgende fase wordt dit uitgebreid. De rassen zijn geschikt voor verschillende potmaten en klimaat omstandigheden.