Weefselkweek

Genetisch identiek

De vermeerdering van orchideeën is een specialistisch en gevoelig proces waarin het plantmateriaal verschillende fases doorloopt. Voorafgaande aan de vermeerdering controleert Naktuinbouw of de moederplanten vrij zijn van virussen. We vermeerderen het gecontroleerde moederplantmateriaal in onze ‘state of the art’ weefselkweeklaboratoria in Nederland en India.


De vermeerdering van anthurium is evengoed een specialistisch en gevoelig proces waarin het plantmateriaal verschillende fases doorloopt. Voorafgaande aan de vermeerdering controleert Naktuinbouw of de moederplanten vrij zijn van virussen. Nadat het laboratorium de micro's heeft geleverd vermeerderen we het plantmateriaal in onze kwekerij in Nederland.

Behandeling in entkamers

Voor orchideeën en anthurium geldt dat elke fase in dit proces start met een behandeling van het plantmateriaal in één van de entkamers. Na elke behandeling in een entkamer wordt het plantmateriaal op een voedingsbodem in een labbakje gezet. De samenstelling van de voedingsbodem verschilt per fase en variëteit van het plantmateriaal.

Lab besturingssysteem

Omdat voor wat betreft de orchideeën de allereerste fases in eigen laboratoria plaatsvinden, worden de labbakjes in een klimaatcel geplaatst. Eerst worden ze behandeld in een entkamer en voorzien van unieke barcodes. Via de barcodes volgen we met ons besturing- en beheersysteem de ontwikkeling van het plantmateriaal door de verschillende fases in het lab. Voor anthurium is er een samenwerking voor wat betreft laboratorium materiaal. De fase na het laboratorium is geheel in eigen beheer.