Prijsdip Phalaenopsis

De zomerperiode is altijd al een lastigere verkoopperiode voor Phalaenopsis geweest.  Maar dit seizoen kan het niemand ontgaan: de prijsvorming van Phalaenopsis zit in een enorme dip. Klokprijzen zijn matig. Vooral bij de kleurgroep wit en de eentakkers vallen er harde klappen. Enkele bedrijven zijn genoodzaakt te stoppen of andere keuzes te maken. In een enorm tempo verandert de markt. We schatten in dat er op korte termijn minimaal 20 ha Phalaenopsis in Nederland afgaat, verdeeld over 8 of 9 locaties.  

Onderzoek

Onderzoek van Royal FloraHolland laat zien dat wit onder consumenten in de belangrijkste afzetlanden nog steeds de populairste kleur is.  Wel vindt er in de landen een verschuiving plaats; in Nederland, Verenigd Koninkrijk en Duitsland is de groei eruit. Ook in Scandinavië is er een krimp. Groene planten winnen ten koste van orchideeën.  In Frankrijk en Oost-Europa liggen er nog wel kansen; het product heeft hier nog een exclusieve status.  Verder blijkt uit het onderzoek dat consumenten te veel keuze aan kleur, rijpheid en labels ervaren. Ze willen meer informatie over achtergrond en de verzorging. Kleinere potmaten en bijzondere plantvormen zijn meer gewild. Daar liggen kansen.

We zijn ervan overtuigd dat Phalaenopsis op de lange duur deze dip overleeft. Wel is het heel belangrijk om keuzes te maken en in te spelen op de veranderende vraag.

 

Bron: Vakblad voor de Bloemisterij. Lees hier het volledige artikel of bekijk onderstaande PDF.